ПРЕСЦЕНТЪР >> Новини

Марешки: Заедно ще преборим корупцията, партиите на статуквото няма да направят нищо


20.03.2017

Партиите на статуквото могат да обещаят всичко, защото знаят, че после няма да изпълнят нищо. Това заяви лидерът на партия ВОЛЯ Веселин Марешки, предаде репортер на БГНЕС. По време на своите срещи с малкия и среден бизнес, работодателите, синдикати, полицаи и учители лидерът на ВОЛЯ се е сблъскал с едно и също оплакване, че партиите на статуквото обещават, но нищо не изпълняват, а някои от тях дори през 2017 г. излизат с програмата си от 2013 г. Веселин Марешки даде два примера за неспазени обещания. Първият е свързан с обещанието да се построи втора кабинкова линия в Банско. „Моят въпрос е защо не го направиха досега? Той трябва да бъде зададен на всички тези, които са управлявали България“, каза лидерът на ВОЛЯ. Вторият е свързан с казуса Корпоративна търговска банка /КТБ/, при който бяха ощетени десетки хиляди честни български граждани и фирми. „Какво се случва с хората, ощетени от казуса КТБ? В огромната си част става дума за малък и среден бизнес, т.е. по този начин се съсипва България“, каза Марешки и добави: „Защо държавата като един от най-големите кредитори не си прибра „Петрол“. Само през картела на горивата държавата щеше да си връща по 2 милиарда лева годишно. Защо и как тази фирма попадна в ръцете на Гриша Ганчев? Това е още един пример. Говорим за 7 милиарда лева активи, наши български пари откраднати от някой, но никой не носи отговорност“, подчерта лидерът на ВОЛЯ.

Той отбеляза, че не трябва да се ходи далеч за положителни примери. Един от тях е до нас. Става дума за Румъния, където картелът на горивата бе доказан и глобен. В тази страна има осъдени министри и президент, които са в затвора. „А в България все още си задаваме въпроса: има ли корупция и има ли картел? Дори не говорим за носенето на материална или наказателна отговорност, а още си задаваме въпроса дали има картел на горивата“, заяви Веселин Марешки. Той смята, че гражданският ентусиазъм в лицето на неправителствени организации, като „Ние, гражданите“, трябва да бъде използван за съзидателни цели и да се спре говоренето за грабежи. „28 години ние говорим само за грабежи. Нашата цел е заедно с пострадалите от КТБ, с другите пострадали съсловия - полицаи, лекари, учители - да спрем водовъртежа, в който потъваме, в един брутален и постоянен грабеж и да тръгнем да развиваме нашата икономика и държава така, че в най-кратки срокове да стане развита“, категоричен е лидерът на партия ВОЛЯ.

Според него само „заедно“ можем да победим корупцията, което се доказа на практика с пробива в борбата срещу картела на горивата. „Само заедно можем да се преборим, затова ВОЛЯ застава до НПО „Ние, гражданите“. Заедно заставаме до всички почтени и честни граждани и организации, които се интересуват единствено от просперитета на българската държава“, подчерта Веселин Марешки. Днес в София лидерът на партия ВОЛЯ Веселин Марешки и Вeра Ахундова от НПО "Ние, гражданите" подписаха споразумение за сътрудничество. НПО „Ние, гражданите“ представлява над 7800 граждани и фирми, които са загубили над 2,7 милиарда лева в резултат на фалита на Корпоративна търговска банка /КТБ/. След подписването на документа Ахундова обясни, че до него се е стигнало след задълбочени разговори. „Споделихме опита, който сме имали от миналите години, когато подписахме споразумение с ГЕРБ през 2014 г. Тогава ни бе обещано да няма ощетени граждани и КТБ да бъде оздравена. Това обаче не се случи“, каза тя и добави, че встъпването си в длъжност вече отишлият си кабинет на премиера Бойко Борисов е забравил за поетите обещания. „За нещастие на цялото българско общество, когато политици, журналисти и анализатори коментират загубите от фалита на банката, те се съсредоточават само върху сумата, която е изплатена по минималните гарантирани депозити“, каза Ахундова и добави, че това не е загубена сума за държавата. „Тази сума е платена или ще бъде доизплатена от Асоциацията на търговските банки. Реалната, истинската загуба за икономиката са 2,7 милиарда лева, които са загубени от нашите членове. Това е спрялата дейност на стотици фирми, уволнените стотици служители. Това са фирмите, които са в несъстоятелност заради ограбването на парите на техните собственици“, заяви Вера Ахундова.


Начало | За нас | Новини | В медиите | Акценти | Документи | Предавания | За членове | Галерия | Контакти | Политика за защита на личните данни
Copyright © 2021 ПП "ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ"