ПРЕСЦЕНТЪР >> Новини

Веселин Марешки: Корупцията е най-важното, срещу което трябва да се борим


13.03.2017

България е най-корумпираната държава в Европейския съюз и съответно най-бедната. Корупцията е първото и най-важното нещо, с което трябва да се преборим. Това заяви на среща с избиратели в Хасково лидерът на Гражданско движение "ВОЛЯ" Веселин Марешки. Корупцията ражда картелите, монополите, контрабандата и всички други недъзи. Те на практика водят до липса на работа за малкия и средния бизнес, добави той.

Между 50 и 70 стотинки марж са ни слагали в търговията с горивата, даде за пример Марешки. Всеки може да сметне колко и бил ограбван за даден период. За един мандат моите фирми са били ограбвани с 1 милион лева, а цялата държава - с около 2 милиарда годишно, изчисли той. По негови данни от тази и други мафии като енергетика, здравеопазване и други ограбването е 10 милиарда годишно. С малка част - 20 - 30 процента от тези пари България може да се превърне в този земен рай, за който се пее в химна ни, посочи лидерът на "ВОЛЯ".

Минимумът, който ще направим, е да се преборим с картела в горивата и да върнем тези 2 милиарда в хората и в малкия и среден бизнес, обеща Марешки. По негови думи при успех на предстоящите избори цените на горивата в цяла България до година могат да бъдат около 1,80 за литър. Според него грабежът сега е двоен, тъй като цените на енергоносителите след това се калкулират в себестойността на стоките.

Затова не е важен размера на пенсията или заплатата, а какво може да се купи с тях, обясни Марешки. Едни от мерките за подпомагане на възрастни и социално слаби ще са специални магазини, в които стоки от първа необходимост ще се освободени от ДДС и надценка и ще продават на половин цена, допълни той.

Лидерът на "ВОЛЯ" предвижда сериозни мерки в поощрението на млади семейства с минимум средно образование и на възраст от 21 години - предоставяне на жилище на цена 300 евро на квадрат безлихвено и изплащане до 10 години, както и първоначално помощ от 1000, 2000 и 3000 лева съответно за първо, второ и трето родено дете, чийто размер с времето да нараства. Според него тези мерки ще премахнат детската раждаемост и ще създадат условия за развитието на малкия и среден бизнес.

В рамките на 1 - 2 месеца от новия парламент Марешки залага държавата да не продължава да бъде враг на малкия и среден бизнес като премахне институцията на "мълчалив отказ" при издаването на документ и заменянето и с "мълчаливо съгласие".

В заключение той заяви, че ако политическата формация "ВОЛЯ" не е съществувала, сега нямаше да имаме правото на избор.


Начало | За нас | Новини | В медиите | Акценти | Документи | Предавания | За членове | Галерия | Контакти | Политика за защита на личните данни
Copyright © 2021 ПП "ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ"