ПРЕСЦЕНТЪР >> Новини

Нина Миткова: ВОЛЯ не обещава, ВОЛЯ действа


09.03.2017

Нина Миткова е водач на листата на гражданско движение „ВОЛЯ“ в Пловдив и четвърта в областта. Дамата вярва, че е дошло време успелите и можещи хора в България най-после да поемат съдбата на страната в свои ръце и да помогнат за решаване на най-тежките проблеми в обществото – бедността и корупцията. С Нина Миткова разговаряме в началото на предизборната кампания за парламентарния вот на 26 март.

– Г-жо Миткова, вие сте човек от бизнеса и нямате опит в политиката. Защо се насочвате към нея и кое ви дава вяра, че ще се справите?

– Да, не е типично за българския политически живот хора от бизнеса, собственици и едри работодатели да участват в политиката и да отделят от времето и личният си ресурс да работят в полза на обществото и да участват в по-динамичното и навременно решаване на държавни и екзистенциални проблеми, крайната цел на които е да се подобрява обстановката в страната и хората да искат да живеят тук, а не да мечтаят за по-добър живот извън България. Това е често срещано явление в развитите държави и практика с много ползи и явно идва времето тя да стане факт и при нас. Считам, че вече има достатъчно „израснали“ във всякакъв смисъл хора от бизнес средите, които са се изкачили високо в пирамидата на потребностите и са готови да станат общественици и да мислят повече за чуждите потребности, а не за техните собствени. Това, на 100 % важи за мен и аз имам готовността да отдам знание и натрупан опит, за да участвам в експертни комисии, задачата на които ще бъде да предлагат адекватни законодателни и други промени, за да се решават в полза на гражданите много наболели вече национални проблеми. Такива хора са сме се събрали в гражданско движение ВОЛЯ и сме решени веднъж завинаги да променим съдбата на страна ни.

– Какъв опит точно сте натрупала, на който ще разчитате, за да има полза от Вашето участие в политиката и подобряване на живота на българина? Защо да Ви се доверят хората?

– Работата ми на управленска позиция вече повече от 15 години и практиката ми в търговско дружество, много клиентско и потребителско ориентирано, е създало у мен много качества и знание, които ще се опитам да изброя. Да работиш с хора не е лесно по принцип, а да ги управляваш, обединяваш, мотивираш и да не ги разочароваш, е още по-трудно със сигурност. Обикновено, топ мениджъра не се занимава повече с оперативната работа (която е подредил в структура от специалисти), а се занимава с кризисни ситуации, стратегически такива, следи тенденции в пазара на стоки и услуги, в пазара на труда, в цените на суровините и материалите, оглежда се за заплахи и лоши перспективи. Грижи се за ефективната работа на дружеството и неговата финансова стабилност, за сигурността и перспективите както на организацията, така и на работещите в нея. Постоянна цел е въвеждането на добри практики и постигане на високо ниво на удовлетвореност от клиенти, контрагенти и партньори. Моят Университет е моята практика, която ме е научила на взаимоотношения и уважение към хората, на етика, на отговорност, на дисциплина към поетите ангажименти. Най-обобщено мога да кажа: “Смятам, че успешното развитие на бизнеса, който управлявам и начинът ми на живот, са допринесли за едно високо ниво на съзнание и готовност да направя нещо за моите съграждани и страната”.

– А защо хората да се доверят на Движение „ВОЛЯ“?

– Думата политика и депутат в България вървят ръка за ръка с думата корупция. Това трябва да се промени, върху това искам да работя аз и хората от нашето движение. Старите порочни практики трябва да се изчистят. Нека във властта и управлението на държавата участват и хора, които чрез успешното управление и развитие на бизнеса си са осигурили за тях и близките си сами необходимите им материални и нематериални блага, които имат своя успех и няма да се подхлъзнат по въвличането на корупционни схеми и взаимоотношение, за да може тепърва да си набавят необходимите блага за себе си и близките си. Има една сентенция, която казва следното: “Ако в житейският ти и професионален път си попаднал сред по-малкият процент на богатите и успелите, то твоя отговорност е да започнеш да мислиш и за останалите“. В нашето движение има хора от реалният бизнес, начело с г-н Марешки, който е ярък пример за човек започнал сам и с много малък капитал и стигнал до това, днес да бъде един от най-големите работодатели и данъкоплатци в България. Той е човек с много качества – изявен лидер, стратег, с явна цел печелейки за себе си, да спестява от бюджета и на хората. Човек, коренно различен от образа на управляващите държавата във всички години от новата история на България. Той подбира хората, които ще бъдат част от неговият екип, като един от критериите не е те да имат опит в политиката, а точно обратното. Необходимо и ценно е те да бъдат експерти в своята област, да са граждани с чиста съвест и високо съзнание, да ги боли за проблемите на нацията и държавата!

Важно е да кажем следното: ВОЛЯ е гражданско движение и ще остане такова. Формално се явяваме като партия, защото такива са изискванията на избирателния закон. Избрахме името ВОЛЯ, защото имаме волята да направим промяната за развитие. Защото сме точно обратното на това, което гледахме толкова години в политиката – четена на обратно ВОЛЯ е ялов – такъв беше преходът 27 години. Време е преходът да свърши и да говорим за бързо развитие! Във ВОЛЯ са събрани почтени хора и професионалисти. Нямаме бивши депутати или министри, нямаме хора, които са прескачали от партия в партия с користни цели или такива за които да си народен представител е модерно. Кандидатите на ВОЛЯ са сплотен екип от мотивирани професионалисти! При нас няма битка за постовe, а кауза! ВОЛЯ е олицетворение на анти-системната вълна в България, която ярко се прояви на президентските избори и на референдума. ВОЛЯ не обещава, ВОЛЯ действа.

Повечето от нас идват от успешен частен бизнес. Ние ще работим бързо, ефективно, с прагматични решения! ВОЛЯ е единственият различен играч на тези избори – всички останали са ни добре познати за последните 27 години на прехода. Разменяха си ролите – управляващи и опозиция, но с нищо не подобриха положението на народа. Докараха държавата до там, че винаги да печели класацията за най-бедна в Европейския съюз. Ние не харесваме държавата, която досегашните партии направиха – държава на картели и корупция, на бедност и отчаяние. Пропастта между народа и политиците е огромна.

– Кои според Вас са едни от най-големите обществени проблеми и ще се насочите към тях, ако станете депутат?

– По всички въпроси и проблеми трябва т незабавни действия, всичко е важно. Но, аз в своето съзнание като човек и гражданин на България, смятам два проблема на държавата и обществото ни за много важни, с нужда от спешни действия по съставяне на екипи от експерти и кратки срокове за предложени действия и нов подход и нови програми, които да бъдат гласувани от Парламента и внедрени съответно. Единният е образователната система. За всеки, който е родител, а и не само, е абсолютно ясно колко е спешна нуждата от цялостно пренаписване и абсолютно нов подход към системата на обучение. Необходимо е осъвременяване, тъй като това което е било необходимо хората да научат в училище някога, преди десетки години, днес вече могат лесно да го прочетат и то в момент, в който им е необходимо. Смятам, че на всеки се е случвало да се опитват да си спомни научени факти в училище, но не успява. А колко много неща сме учили и нищичко не помним.

В тази връзка, ние от движение ВОЛЯ желаем образованието да се развива в зависимост от основните приоритети на държавата и нуждите на бизнеса. Необходимо е разработване на учебни планове съвместно с бизнеса. Необходимо е при работа върху нова образователна система да участват и детски психолози, за да се вземат предвид всички моменти от психическото развитие на децата от предучилищна възраст до порастването им в краен клас, за да развиваме и отглеждаме деца и бъдещи хора от гражданското общество, психически стабилни, уравновесени и позитивно настроени. Говорим за повишена детска агресия, а тя идва от повишен стрес у подрастващите. В наши дни, стреса е в прекомерно количество още от първи клас.

Необходимо е и да участват педиатри, за да се вземат предвид нуждите за правилно физическо развитие на децата, за да имаме едни по-здрави бъдещи граждани на обществото. Необходимо е да се съобразят нуждите от сън за всеки от етапите на растеж, нуждите от на движение за възрастта и развитието, нуждите от време за социално общуване и развлечения на децата. Те трябва сутрин да отиват положително заредени, отпочинали и ентусиазирани, за да поемат качествено преподаваният материал. Преуморените и отегчени деца, не поемат нито количествено, нито качествено материала и един ден се превръщат в хора, които са изпуснали основата на много умения и познания, объркани за своето личностно израстване и бъдеща кариера.

Материала, който трябва да научат да бъде поднесен в друг формат, различен от настоящите тежки учебници и по няколко на брой тетрадки по всеки предмет. Всеки родител на дете в началните класове, изживява стреса заедно с детето си от сложността на материала и неговата неразбираема форма на поднасяне, от количеството ангажименти върху децата, от твърде ранното ставане, от липсата на време и не на последното място от почти необходимите частни уроци. На много от обученията за големи ни казват, че хората учат и възприемат най-много чрез очите си и визуализирането на информацията, която се поднася е в основата на нейното правилно и дълготрайно възприемане. В този смисъл, аз съм категорично за съвсем иновативен модел на учебници и приоритетно преподаване на електронни дъски в класните стаи, за да може учителят да задържа вниманието на децата, а те от своя страна да се въвлекат от това, което им се показва и обяснява.

Днешните деца имат нужда да им бъдат поднасяни повече знания за хората, взаимоотношенията, за обществата и техните нужди. Те трябва да изграждат съзнание на взаимопомощ, да имат цели и как да градят себе си и какви бъдещи полезни роли могат да имат като градивни единици на обществото в държавата. Те трябва да бъдат учени как да правят равносметка, как да анализират, как да планират, как да управляват личният си бюджет, как да се справят с реалните неща, които ги очакват в живота им.

Образованието трябва да е абсолютно задължително и със създаден набор от инструменти да има система за контрол. На държавата й трябва грамотно и базово образовано население! Училището развива мозъка ни и ни създава необходимата база от знания и умения. Прави ни хора, първо полезни за себе си, а след това и за останалите. От гражданско движение ВОЛЯ считаме, ча на България са нужни нов тип личности, изградени чрез развитие на морални добродетели, човешки ценности и патриотизъм в съответствие с предизвикателствата на съвременната епоха. Втората тема е раждаемостта, как да я стимулираме и тя да се случи в България!

През последните години сме свидетели на увеличаване на негативните тенденции свързани с демографското развитие на страната ни. Раждаемостта е недостатъчна за разширено възпроизводство, като това от своя страна води до намаляване на населението в работоспособна възраст. Катастрофални са прогнозите на НСИ и отделни учени в страната, че през 2050 г. ще достигнем 5.8 млн. души, а през 2070 – 5.1 млн. души. Все повече млади семейства обмислят напускането на страна с цел търсене на по-добър живот. Хората по природа не бягаме от хубавото, а не спираме да го търсим. Друг разбира се е въпроса, дали хората търсещи своята реализация извън България са успели, Нашата цел е те да не поискат да заминат и да почувстват, че държавата се интересува от тях.
Категорично трябва да се създаде система от финансови стимули и подкрепа при раждане на първо, второ, трето дете в градация. Трябва да има набор от улеснения за всяко семейство при появата не бебе и разбира се аз като експерт в тази област имам конкретни предложения, които бих поставила за доразвиване и усъвършенстване. Движението ни вече има доста конкретни предложения за безлихвени заеми и ниски цени при закупуване на жилище от млади и образовани хора, готови да станат родители.

Не мога да пропусна и темата свързана с българските семейства с репродуктивни проблеми. Ние от гражданско движение ВОЛЯ, заставаме зад възможността за асистирана репродукция с неограничен брой опити. Считаме, че това е дълг на държавата и възможност тя да подпомогне формирането на бъдещата си трудова сила. Това според мен са най-важните теми, които са основа за успеха на много други теми в бъдеще, свързани с добрите перспективи за България. Обобщено мога да кажа, че аз и хората в гражданско движение ВОЛЯ имаме много ясна цел. Тя е хората да не напускат в бъдеще България, да я предпочитат за живот, работа и семейство, да живеят със задоволени човешки и екзистенциални нужди, да се гордеят с Родината ни и да имат съзнанието, че са граждани на една достойна държава! Да нарушим традицията България да бъде на челните места по бедност и корупция в ЕС!

– Хората подозират, че стъпките Ви към политиката и властта ще доведат до облаги за семейния Ви бизнес! Как ще отговорите на такъв въпрос?

– На такъв въпрос ще отговоря кратко и с въпрос! Какво по-хубаво за България, ако ние след години продаваме повече бебешки колички например, защото се раждат повече деца? Това ще означава, че целта ни да увеличим раждаемостта в държавата е постигната!

И какво по-хубаво за хората в България и тяхното физическо здраве, ако ние произвеждаме и продаваме повече велосипеди? От една страна това ще означава, че сме успели да допринесем за повишаване на здравната и двигателна култура на хората, а от друга чрез подпомагане развитието на малкия и среден бизнес, което е една от основните цели на ВОЛЯ да повишим доходите на населението и респективно то да може да закупува повече и по-модерни велосипеди! Много пъти сме обсъждали със съпруга ми тема, че продуктите, които създаваме са свързани с най-голямата радост в живота на всеки човек, свързани са с положителни емоции и допринасят за по-доброто качество на живот на хората! Това ни дава удовлетворение и допълнителен стимул да продължим да работим в България!

– Вие оглавявате листата в Пловдив, какво според Вас може да се подобри в града?

– Несъмнено градът се развива през последните няколко години, но има доста въпроси и проблеми, които останаха без отговор и решение. Първият от тях е екологията, Пловдив води класацията като най-мръсен град в Европа. Географското разположение на Пловдив го формира като важен транспортен възел, през който преминава голям поток автомобили, замърсяващи въздуха, земите и повърхностните води около основните пътни артерии. Въпреки, че управляващите се гордеят с направени инфраструктурни промени те са крайно недостатъчни и всеки ден нови и нови жители на съседните градове идват да живеят в Пловдив,. Това е увеличило 2-3 пъти автомобилите в града, което води до невиждани количества на вредни емисии. Тук решението, което предлагам е свързано с по-добра организация на движението, реконструкция на пътища и вкарването им в пълноценна експлоатация, нови свързващи маршрути в града, като напр. допълнителен мост над река Марица. Има и много други решения за които през годините само слушаме гръмки заглавия, но не виждаме никакви действия. Различното при нас ще бъде това, че ние ще действаме веднага. Пловдив е един от градовете с най-голям брой администрация в страната. Трябва да имаме по-лека, гъвкава и съвременна административна структура с множество улеснени за гражданите процедури и възможност за електронно придвижване на нужните им услуги, разрешителни и т.н. въпроси.

Общината трябва да работи за хората и ако някои служител си позволява да не работи услужливо с гражданите, то тогава той трябва да си понесе своята отговорност, т.е. администрацията трябва да бъде в услуга на гражданите и бизнеса. Ние хората от бизнеса можем да дадем много полезни практики, взети от успешни частни бизнес структури. Спорт и култура- Всеки ден получаваме по няколко молби за подкрепа на спортни клубове, организации и събития. Въпреки, че се стараем да помогнем на всички, както между другото правят и много други фирми, виждаме че липсва подкрепата на държавата. Спорта се превърна в бизнес и всяка услуга бива заплащана още от най-ранна възраст на нашите деца. В същото време по статистика един от най-големите проблеми при децата е недостатъчната физическа активност в ранна възраст, която води до доста здравословни проблеми в бъдеще. Нашето поколение играеше в добре поддържани обществени спортни площадки. Съществуваха възможности за различни спортове, които можехме да тренираме в училище. Сега това нещо го няма. Има клубове, които едвам се издържат, тъй като държавата не им помага и трябва да се намесваме ние, родителите най- вече с финансова подкрепа за да могат децата ни да са щастливи. Това трябва да се промени, трябва да върнем децата в спортни зали! За тази цел е необходимо осигуряването не само на една голяма зала, а и на редица малки, разположени във всеки квартал. Те разбира се, трябва да разполагат с квалифицирани специалисти за тренировки, наред с подходящите условия за активен спорт за децата. Пловдив е дал на България множество шампиони по различни спортове, нека продължим така и за напред.

Пловдив е най-старият жив град в Европа – повод за гордост на всички пловдивчани. Спецификата и архитектурата го правят място, което всеки един човек би искал да види и да се потопи в красотата и историята му. Всички тези съвкупности го правят невероятен туристически продукт пред целия свят. Това дава възможност за увеличаване на туристикопотока към града, а от там и до увеличаване на приходите от туризъм.. Това е немислимо без адекватна съвременна реклама., която към момента липсва за Пловдив.

– Какво бихте казали за другите политически партии?

– Защо ни обещавате неща, които не можахте да свършите досега! Защо сега обещавате в бъдеще време, а не го направихте вече? Нашето поколение е излъгано, не трябва да лъжем и това на децата ни! Периодът на преход трябва да спре и да се развиваме с нов подход и нова гледна точка за всичко.

Трябва нова генерация депутати, които да не мислят само каква скъпа кола да бъде закупена за служебни цели, а да се работи коректно и мотивирано в полза на целия български народ!

Не е нормално за 27 години, ние да не излезем от класацията за най-бедна държава в ЕС, като същевременно имаме най-висок показател по отношение на корупцията! Свидетели сме на безпринципни коалиции и размествания в политическите сили на статуквото, не според идеали и разбирания, а само и само да си осигурят работа в Парламента.

Ние сме различните в тази кампания! Ние сме с чисто минало! Няма бивши министри и хора с негативи от корупция и несвършена работа.

БСП и ГЕРБ се обвиняват за несвършената работа и корупционни схеми. Всъщност по този начин признават, че има много злоупотреби и несвършена работа! Затова, не трябва повече да им се гласува доверие! Дайте доверието си на ВОЛЯ, защото ние сме успели хора, с чисто минало. Искаме да върнем доброто име и имидж на думата депутат, защото това всъщност е народният избраник целта, на който е да работи за народа.

– Какво за финал искате да кажете на гражданите на Пловдив?

– Последният ми призив към тях е да излязат да гласуват, да излязат да изразят гражданската си позиция и мнение в деня на изборите 26-ти март. Излезте и използвайте полагащото Ви се право на глас и участие при вземането на големите решения за бъдещето на държавата, в която живеем и искаме да живеят добре и децата ни!

Ако не упражните правото си на глас, Вие не наказвате партиите, защото сте разочаровани от тях, а наказвате себе си и бъдещето на следващите поколения! Не гласувайки, хората дават шанс на купените гласове да осигурят изкуствената преднина на партиите на статуквото. Подкрепете ВОЛЯ! В противен случай е застрашено бъдещото управление на държавата и държавната власт!


Купуването и продаването на гласове са престъпление!


Начало | За нас | Новини | В медиите | Акценти | Документи | Предавания | За членове | Галерия | Контакти | Политика за защита на личните данни
Copyright © 2021 ПП "ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ"