ПРЕСЦЕНТЪР >> Новини

Веселин Марешки: Хората очакват отговори от партиите на статуквото, а те разиграват фарс


06.03.2017

Партия "ВОЛЯ", водена от горещото име в българския политически живот Веселин Марешки, със сигурност се превръща в сериозен фактор в кампанията за изборите за 44-тото Народно събрание. Г-н Марешки сподели своите виждания за развитието на България, очакванията си за изборите и за самата кампания.

Г-н Марешки, призовахте няколко пъти ГЕРБ и БСП на дебат с "ВОЛЯ". Имате ли отговор?

Не, все още мълчат. Дебат само между тях ще е фарс, защото и двете партии са от статуквото. Затова ги призоваваме ние. Това ще е реалният дебат, на него ще се чуят въпросите, чийто отговори хората очакват да чуят от години. Но явно това ги притеснява. Нашата покана остава и дано се престрашат.

Какви са целите Ви и целите на партия "ВОЛЯ" за предстоящите парламентарни избори?

Голямата цел на "ВОЛЯ" е България да стане най-развитата държава в Европа, с щастливи и свободни граждани. Пътят до тази цел минава през редица мерки в почти всички сектори на управлението. "ВОЛЯ" се отличава на тези избори от останалите партии на статуквото по това, че ние сме почтени професионалисти, които имат чисти биографии. Всеки от нас е доказал с работата си до момента своя потенциал и морал. Ако "ВОЛЯ" не участваше в тези избори, хората отново щяха да бъдат поставени пред проблема да няма за кого да гласуват, защото всички лица са познати и са загубили доверието ни. Така че изборът сега ще бъде между "ВОЛЯ" и представителите на статуквото, които 27 години се изреждат в управлението, обещават какво ли не, но промяна в живота на хората няма. "ВОЛЯ" ще се бори за победа, за да можем да осъществим програмата си и разликата да се усети веднага.

Кои са основните акценти в предизборната Ви програма – тези, които считате, че ще привлекат хората да гласуват за "ВОЛЯ"?

Нашата запазена марка е битката с картелите. Ако получим властта от хората, ние предвиждаме до една година горивата в цялата страна да са на цени около 1,80 лв. при сегашните нива на долара и цените на дизела. Както неведнъж съм казвал, близо 2 милиарда лева се ограбват от народа само от картела в горивата. Искаме те да остават за народа и да се използват за подкрепа за малкия и среден бизнес, за учители, лекари, полицаи, пенсионери. Вече всички от статуквото признават, че за година картелите прибират около 10 милиарда. Представете си само колко неща за хората могат да се направят с тези пари. Но трябва държавата да защити своя интерес и гражданите си.

Предвиждаме много мерки в подкрепа за малкия и среден бизнес - например въвеждане веднага на принципа на "мълчаливото съгласие". За стимулиране на младите семейства – по 1000 лв. за първо, 2000 лв. за второ и 3 000 лв. за трето дете в семейства, където родителите са над 21 години и имат завършено средно образование. Ние сме против детската и неграмотна раждаемост. За същите семейства, както и за висшистите над 21 години, ще осигурим възможност за купуване на жилища до 60 кв. метра на цени до 300 евро на кв. метра, с безлихвено изплащане за 10 години. Това са само част от идеите в програмата ни. Напълно реални и осъществими цели.

Очаквате ли мръсни номера в кампанията срещу Вас и на каква основа?

Няма какво да извадят срещу мен, освен някакви свободни съчинения. Аз съм почтен бизнесмен, но съм подложен на постоянни проверки. Атаките не са спирали. Само че хората много ясно виждат кой прави добрини за тях и кой ги лъже. Вече се опитаха да ме изкарат проблем на държавата. Да, така е. Но аз съм проблем на тяхната държава - на кукловодите и марионетки им в политиката. Нашата държава е на почтените хора и професионалистите.

Каква роля виждате за "ВОЛЯ" в бъдещия парламент – на опозиция или при определени обстоятелства бихте търсили влизане във властта в коалиция с някого?

"ВОЛЯ" е в коалиция с българския народ. На тези избори дилемата няма да е ГЕРБ или БСП, а статуквото или "ВОЛЯ". Ние се борим за победа, за да изпълним програмата си и в кратки срокове хората да видят резултатите и разликата между нас и досегашните политици. Нека избирателите да си кажат думата и едва тогава ще можем да говорим за евентуални коалиции. Ние постъпваме почтено към хората - явяваме се сами, да видим какво доверие ще ни дадат. А не като други - правят предварително огромни коалиции с малки партийки, само и само няколко души да си осигурят депутатски места. Така промяна не се прави.

Вашето име вече е неразривно свързано с цената на горивата в България и с факта, че на дребно Вие продавате най-евтино. Законите ли пречат всички да са като Вас или заобикалянето им?

Пречи им алчността. Моят принцип е друг - да има баланс между печалбата на бизнеса и интереса на клиентите. Всеки може да има успешен бизнес и да живее добре, без да е непочтен и да ограбва хората. Въпрос на възпитание, на ценности, дори и на патриотизъм.

Купуването на гласове е вечната болна тема по избори в България. Какво трябва да се направи, за да бъде пресечено – законодателни промени или да бъде проявена воля в изпълнението на сегашните закони?

Купуват гласове тези, които не са сигурни, че ще спечелят хората на своя страна с делата и идеите си. Ние от "ВОЛЯ" сме открити, почтени с избирателите ни. Те ни припознават като реалната надежда за ново Възраждане на България. Когато си доказал, че можеш да правиш добрини на хората, че имаш прагматични и полезни идеи, те ще те подкрепят. Що се отнася до тази порочна практика - трябва да се следва закона и да се прилагат много строги наказания.

Според Вас какви трябва да са наказанията за купуване на гласове – за физическите изпълнители и за тези, които подбуждат т.е. дават пари и осигуряват протекцията?

Не само за тези престъпления, а за всички имаме нужда от съвременни Крумови закони. Но за да се изпълни това, трябва тези, които ги прилагат, да са почтени, а не да са част от политическия картел. Затова в парламента трябва да влязат други хора, които носят нова ценностна система. Докато преизбираме едни и същи, те няма да решат нито един проблем на хората, защото са участвали в създаването на тези проблеми и години наред са бездействали.


Начало | За нас | Новини | В медиите | Акценти | Документи | Предавания | За членове | Галерия | Контакти | Политика за защита на личните данни
Copyright © 2021 ПП "ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ"