ПРЕСЦЕНТЪР >> Новини

Марешки представи програмата си пред представители на бизнеса


20.02.2017

Въвеждане на лична отговорност за всеки чиновник в държавната администрация, който с бездействието или некомпетентността си е нанесъл щети на фирми или граждани.

Това поискаха представители на бизнеса на среща с Веселин Марешки и експертния екип на партия "ВОЛЯ".

Днес в столицата програмата на политическата сила беше представена пред предприемачи от цялата страна.

"Навсякъде, където България е свободна от картелите, цената на горивата е 1,80 лева. Само тази мярка би върнала в държавата 2 милиарда лева. Но има и още нещо -енергийната мафия трови народа не по-малко от картела в горивата." - заяви Веселин Марешки.

Според лидера на "ВОЛЯ", програмата на партията е единствената реалистична и прагматична платформа.

"Липсата на пазари и достъпът до финансиране са сред най-големите проблеми за малкия и средния бизнес. Малцина са информирани, например, че има възможности за директно финансиране на бизнеса от Брюксел - между 10 и 20 милиарда евро за настоящия програмен период, но за това у нас не се говори." - заяви експертът Веселин Халачев.

Според доклад на Световната банка пък, България е на 82-о място от 190 страни по индикатор "Стартиране на бизнес". Година по-рано - през 2016 г., България е била на 78-о място в същата класация.

Данните представи проф. Любомир Иванов, който посочи още, че чуждите преки инвестиции са се свили с десет пъти за последните години. Причините за драстичния спад са корупцията, неприлагането на законите, съдебната система и административната тежест, както и политическата нестабилност и липсата на работна ръка.

"Важен фактор за подобряването на бизнес климата и ограничаването на корупцията е намаляването на регулаторната и административната тежест за бизнеса, но за съжаление, голяма част от мерките реално не се изпълняват." - каза още проф. Иванов.

Във връзка с това от "ВОЛЯ" настояват за въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие при предоставяне на услуги от администрацията на бизнеса, както и за опростяване на режимите - преминаване на лицензионни в регистрационни, намаляване на срокове и такси, намаляване на броя на изискуемите документи. Наред с това от партията на Марешки апелират да се приложи принципът на комплексното административно обслужване, както и за участие на бизнеса в подготовката и приемането на нормативни актове.


Начало | За нас | Новини | В медиите | Акценти | Документи | Предавания | За членове | Галерия | Контакти | Политика за защита на личните данни
Copyright © 2021 ПП "ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ"